Search
  • Mark Baars

ICT Zonder Fratsen: Zorg dat je altijd terug kunt!

Er zijn een aantal zaken die je in orde moet hebben, om je ICT goed geregeld te hebben. Of het nu om je thuis-netwerk of de ICT-omgeving van een multinational gaat, in de basis doe je hetzelfde. Je zorgt voor een system waar data opgeslagen en raadpleegbaar is. Daarbij moet die data te benaderen zijn door de juiste personen, en juist afgeschermd zijn voor anderen. Je wil een betrouwbaarheidsniveau nastreven (uptime, data integriteit) en je zult daarvoor onderhoud moeten plegen.


Regel 1: Zorg dat je altijd terug kunt


Op mijn eerste werkdag als systeembeheerder, kreeg ik de beste tip uit mijn carriëre van de senior systeembeheerder die mij inwerkte. De tip was simpel, maar waardevol: “Zorg dat je altijd terug kunt”.


Terug kunnen is essentieel wanneer je informatie wil bewaren en het kan je gigantisch veel tijd (en geld) besparen. Dus voordat je die eenvoudige upgrade aan het besturingssysteem gaat uitvoeren, zorg dat je een gecontroleerde backup hebt (en een tweede, en derde) die je eenvoudig terug kunt zetten. Zo ga je terug in de tijd, en elimineer je eventuele problemen die het uitvoeren van de upgrade zou kunnen veroorzaken.


De tip is niet alleen van toepassing op systeembeheerders belast met backup en restore, maar ook voor ontwikkelaars. Probeer de zaak maar eens te herstellen als je je eigen (!) code gisteren hebt aangepast, en het vandaag niet meer werkt. Een simpel kopietje van je script, of source control kan je redden.


Als je aan de slag gaat met het aansluiten van nieuwe hardware, routers, switches, is het handig altijd terug te kunnen naar de oude, werkende situatie. In dit geval is een backup niet de oplossing, maar documentatie. Een goede, gedetailleerde, tekening van je netwerk kan al voldoende zijn. Geen hele boekwerken maken, want dat ga je toch niet doen. Maar zorg dat je de essentiële infrastructuur hebt beschreven.


Volgende week: Eén backup = geen backup8 views

Follow me

 

© 2018 - 2020 by Mark Baars

Photo by Bas van der Burgt

 

Call

Skype: markjbaars

  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now