Search
  • Mark Baars

IT Zonder Fratsen: Hoe ga je om met de IT-er?De beste IT-er die je in dienst kunt hebben, is de IT-er die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Voor hem (sorry, het zijn soms dames maar meestal heren) is het geen werk, maar zijn leven. Denk aan die SharePoint-beheerder die in de avonduren en het weekend zijn eigen Android game aan het bouwen is. Of de developer die zijn smart home beheert met Raspberry Pi’s en zelf de Python scripts schrijft om het licht op het toilet op het juiste moment, in de juiste intensiteit en kleur aan laat springen.


Als je leiding geeft aan deze, vaak in jeans en Hoodie geklede medewerker, is het goed met een aantal zaken rekening te houden.


De IT-er is op een andere manier sociaal dan de rest van de wereld. Veel scoren prima in het autisme spectrum, wat minder in de dating scene maar kunnen goed met elkaar overweg. Je ziet ze ook vaak in groepjes gaan lunchen. Ze zullen niet snel een spontaan gesprek aanknopen met een niet IT-er en houden niet van vergaderingen. Je zult ze ook niet enthousiast zien worden van team uitjes, de kerstbijeenkomst en de zomer barbecue. Uit plichtsbesef zullen ze komen, maar geef ze de keuze en ze Skypen liever in.


Zet ze niet in een "kantoortuin". Serieus: Ze willen niet weten hoe Ajax het gisteren gedaan heeft. Een zeldzaam soort IT-er is daadwerkelijk in voetbal geïnteresseerd (of sport, for that matter), maar die heeft dat nieuws natuurlijk gisteren allang meegekregen via zijn Twitter feed of Google Alerts. Daarbij is goed beheer, testen en ontwikkelen werk waarop je je moet kunnen concentreren. Het helpt dan niet als er allerlei gesprekken in je private space binnen komen. Al dan niet werk-gerelateerd.


In tegenstelling tot relatief nieuwe werkfilosofieën als Agile, Lean en Scrum, kun je de IT-er beter niet blootstellen aan allerlei verplichte bijeenkomsten waarbij ze in een kringetje moeten staan om gele post-it’s op een bord te plakken, teneinde aan te geven hoe ver ze zijn met hun werk. Ze zullen dat wel doen, het hoort tegenwoordig blijkbaar bij het werk, maar het doet ze pijn. Ze zullen gefocussed zijn op het goed presenteren van hun voortgang, in plaats van op de voortgang zelf.


Zijn die nieuwe werkmethoden dan allemaal onzin? Nee… Er zit best wat in. Maar dat zijn enkele zaken waarvoor je geen daily stand-ups, sprint wisseldagen en Program Increment-dagen hoeft te organiseren.


Wat is er dan bijvoorbeeld goed aan Scrum?


Voor software ontwikkeling is het een goed idee het werk op te delen in kleine stukjes functionaliteit die business waarde opleveren. Het is ook goed dat elke “user story” van een korte, bondige omschrijving is voorzien, waarbij de functionaliteit goed afgekaderd is. De ontwikkelaar wil namelijk nog weleens allerlei moois inbouwen, omdat het kan. Niet zozeer omdat het gevraagd is. Daarbij moet je dan wel ontwikkelaars hebben die ook oog hebben voor de non-functionals en in staat zijn de "user story" te vertalen naar specifieke requirements. Maar dat mag je van ze verwachten.


Dus ja, ik ben voorstander van het werken met “user stories”, hoewel dat natuurlijk wel met wat minder fratsen kan. Waarom het “user story” heet snap ik niet, het is gewoon de beschrijving van een stukje functionaliteit dat de user wil hebben.


Als je dan toch iets aan teambuilding wil doen, maak er een Tech-Night van waar de IT-ers hun hobby-project presenteren aan de collega's. Met pizza natuurlijk!

0 views

Follow me

 

© 2018 - 2020 by Mark Baars

Photo by Bas van der Burgt

 

Call

Skype: markjbaars

  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now